Biologische kokosolie extra virgin
- Gratis verzending NL vanaf € 45,-
- Vandaag besteld, dinsdag in huis
- SKAL en EKO gecertificeerd
- Écht vers, biologisch en verantwoord
- Al meer dan 40 jaar ervaring met biologische producten
Kokosolie extra virgin
Kokosolie, ongeraffineerd, koud geperst en raw in glazen pot.
De wetenschappelijke naam voor kokos is Cocos nucifera.
Vroege Spaanse ontdekkingsreizigers noemden het kokos, wat betekent "Gezicht van de aap", omdat de drie inkepingen (ogen) op de harige noot lijkt op het hoofd en het gezicht van een aap. Nucifera betekent "noot-drager."
De kokosnoot is een voedzame bron van vruchtvlees, sap, melk en olie.
Kokosolie wordt gewonnen uit het gedroogde vruchtvlees van een kokosnoot. Het verse vruchtvlees wordt koud geperst en vervolgens zonder toevoeging van andere middelen tot kokosolie vervaardigd. Het smeltpunt van kokosolie ligt tussen de 24 en 26 graden Celsius. Deze tropische olie is uitermate rijk aan verzadigde vetzuren, waaronder palmitinezuur, laurinezuur en myristinezuur. Kokosolie bestaat namelijk voor 86 procent uit verzadigde vetzuren en wordt daarom bestempeld als een verzadigd vetproduct.
Verzadigde vetten in extra virgin kokosolie.
In tegenstelling tot vergelijkbare vetproducten, bestaat 68 procent van het verzadigde vet van kokosolie uit middellange-keten vetzuren. Deze vetzuren worden in het lichaam eenvoudig en snel door de darmen opgenomen. De middellange-keten vetzuren (in het Engels 'Medium Chain Triglycerides' genoemd) worden vervolgens door het bloed direct naar de lever getransporteerd. Eenmaal in de lever worden deze vetzuren omgezet in brandstof voor het lichaam, met een snelheid die vergelijkbaar is met het omzetten van suikers in energie.
In tegenstelling tot lange-keten vetzuren, waar het overgrote deel van alle plantaardige oliën en vetten over beschikken, worden middellange-keten vetzuren snel omgezet in direct beschikbare brandstof voor de spieren. Daarnaast wordt slechts een minimale hoeveelheid van de kokosolie vetzuren als vet opgeslagen. Een aanzienlijk aantal van de lange-keten vetzuren worden daarentegen opgeslagen in de vetreserves.
De beste kokosolie is:
- Biologisch
- Koudgeperst
- Niet ontgeurd of geraffineerd
- In glas verpakt
Wanneer je kokosolie gaat raffineren (bewerken) gaan er voedingsstoffen verloren.
Daarnaast bestaan er vele ontgeurde varianten.
Dit ontgeuren doen de producenten op verschillende manieren.
Of er wordt gebruik gemaakt van een chemische gas (waar vervolgens residuen van achter blijven in je olie) of de olie wordt ontgeurd doormiddel van waterdamp (verhitting). In beide gevallen gaan er voedingsstoffen verloren en in het geval van het chemische middel krijg je dus ook nog een giftige stof binnen. Niet echt lekker als je probeert gezond te leven!
Kies daarom voor onze raw en biologische kokosolie!
En wil je geen kokossmaak of geur, kies dan voor onze variant die doormiddel van waterdamp is ontgeurd.
Artikelnummer | 0116 |
---|---|
Land van herkomst | Sri Lanka |
Biologisch geproduceerd | Ja |
Soort | Ongeroosterd, Raw |
Gezouten | Ongezouten |
Bewaaradvies | Koel, droog en donker bewaren. Wij raden aan in een afgesloten bak, schaal of pot. |