Alles wat je moet weten over dadels

Heerlijk zacht, zoet, vlezig en zonder conserveringsmiddelen; de passende omschrijving van dadels. Medjoul dadels zijn een steeds populairder wordende vrucht bomvol gezonde vitamines en mineralen. Dadels zijn zeer veelzijdig vanwege de eindeloze mogelijkheden om ze verwerken en omdat ze ook heerlijk zijn om zo te eten. Ben jij ook al om?

Wat zijn dadels?

Afkomstig uit het Midden-Oosten en groeiend in enorme trossen aan de dadelpalmbomen. De dadel is rijp als deze zijn groene kleur kwijt is aan een mooie, glanzende bruine kleur. Inmiddels wordt deze steenvrucht op veel meer plekken geteeld zoals Noord-Afrika, Californië en Australië. In dadels bevindt zich een harde pit die overigens wel vrij eenvoudig te verwijderen is.

Dadels als energiebooster

Dadels worden veel gegeten als energiebooster. Dat is natuurlijk niet zomaar; de zoete vrucht zit bomvol met natuurlijk suikers als glucose, fructose en sucrose. Ideaal dus voor vlak voor het sporten, tijdens werken of gewoon wanneer je wel wat energie kan gebruiken. Er wordt zelfs gezegd dat dadels het uithoudingsvermogen in bed stimuleren vanwege de aminozuren die de vrucht bevat ;).

Dadels in de Islam

Misschien niet volledig verrassend vanwege de afkomst van de dadels uit het Midden-Oosten is het feit dat deze vrucht van oudsher populair is in de Islam. Sterker nog, tijdens de vastenmaand ramadan worden dadels, net als melk, als traditie vaak bij zonsondergang gegeten bij de iftar-maaltijd.

Weetje: De overleveringen zeggen dat door het verbreken van het vasten met een dadel de iftar duizend keer zo veel sawab (beloning voor goede daden) oplevert.

Waarom zijn dadels gezond?

Dadels zijn natuurlijk veel meer dan een lekkere snack, ze zijn ook nog eens gezond! Rijk aan vezels en een bron van meerdere vitaminen als vitamine C en B3 en mineralen als koper en kalium. Daarnaast kan het consumeren van dadels ervoor zorgen dat het LDL (negatieve) cholesterol verlaagt en dat kalk in de bloedvaten wordt bestreden.

Dadels helpen de stoelgang

Dadels zijn rijk aan oplosbare vezels die een goede spijsvertering opgang helpen. Vanwege het absorberende vermogen van de vezels trekt er water naar het spijsverteringskanaal waardoor constipatie wordt voorkomen. De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.

Voedingswaarden dadels

Dadels bevatten relatief veel calorieën ondanks het feit dat dadels geen vet bevatten. Dit komt door het hoge gehalte aan koolhydraten bestaande uit 95% suikers. Dit zijn dus natuurlijke suikers als glucose, fructose en sucrose. Dadels bevatten weinig eiwitten en zelfs helemaal geen vet. Daarnaast zijn dadels rijk aan vezels.

Voedingswaarden
Energie 315 / 1335 kCal / kJ / 100 gram
Eiwitten 2,0 g / 100 gram
Koolhydraten 73 g / 100 gram
- Waarvan suiker 70 g / 100 gram
Vetten 0 g / 100 gram
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd 0 g / 100 gram
- Waarvan meervoudig onverzadigd 0 g / 100 gram
- Waarvan verzadigd 0 g / 100 gram
Vezels 7,5 g / 100 gram

 

Vitamines dadels

Dadels zijn een bron van vitamine C. Dit heb je onder andere nodig voor je weerstand, huid bloedvaten en aders, botten, gebit en geestelijke gezondheid. Daarnaast zijn dadels ook een bron van vitamine B3 en B5. Dit is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten, eiwitten en een groot aantal hormonen, neurotransmitters en enzymen en de energieproductie in de cellen en voor de energievoorziening van het lichaam, de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Daarnaast bevatten dadels ook relatief veel vitamine B2, B6 en vitamine E en K. Zo is dit onder andere goed voor de ondersteuning van het energieniveau, belangrijk voor de weerstand en spijsvertering, bescherming van cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel en is dit nodig voor de bloedstolling.

Vitamines per 100 gram     % van de ADH
Vitamine A 3 ug 0,4%
Vitamine B1 0,05 mg 4,5%
Vitamine B2 0,2 mg 6,3%
Vitamine B3 2,2 mg 16,4%
Vitamine B5 0,8 mg 16,0%
Vitamine B6 0,1 mg 6,7%
Vitamine B11 13 ug 4,3%
Vitamine B12 0 ug 0%
Vitamine C 14 mg 18,7%
Vitamine D 0 ug 0%
Vitamine E 0,7 mg 5,4%
Vitamine K 3,7 ug 5,3%

 

Mineralen paranoten

Dadels zijn een bron van meerdere mineralen als kalium en koper. Dit is onder andere nodig voor de regeling van de bloeddruk, overdracht van zenuwprikkels vorming van bindweefsel en botten en bij de overdracht van zuurstof. Daarnaast zit er ook relatief veel magnesium en ijzer in dadels. Dit is dan weer goed voor de aanmaak van cellen en weefsels, de spieren en de energiehuishouding en bij bloedarmoede. Al met al kunnen dadels zeker mede bijdragen aan een goede weerstand.

Mineralen per 100 gram     % van de ADH
Natrium 10 mg  
Kalium 600 mg 17,1%
Calcium 70 mg 7,4%
Fosfor 60 mg 10,9%
IJzer 1,5 mg 13,6%
Magnesium 50 mg 14,3%
Koper 0,26 mg 28,9%
Zink 0,3 mg 3,3%
Selenium 3 ug 4,3%

 

Dadels verwerken in de keuken

Je kunt dadels natuurlijk gewoon zo eten, ook erg lekker! Maar misschien nog lekkerder is het om dadels te verrijken met allerlei andere dingen. Dadels kun je namelijk verwerken in veel gerechten, maar ook als eenvoudige snack kun je ze eenvoudig nog lekkerder maken.

Couscoussalade met dadels

Dadels kunnen een heerlijke toevoeging zijn in verschillende salades, zoals een couscoussalade. Hak voor de dressing 50 gram hazelnoten fijn en meng dit met drie eetlepels olijfolie, twee eetlepels honing en kruid met een snufje korianderpoeder, peper en zout. Bereid vervolgens 250 gram couscous volgens de verpakking. In een grote kom meng je drie in plakjes gesneden wortels, 100 gram in stukjes gesneden dadels, 240 gram afgespoelde kikkererwten, 140 gram spinazie, 140 gram bessenmix, wat fijngehakte verse peterselie en munt en een scheutje citroensap door de couscous. De hazelnootdressing giet je over het mengsel heen en je hebt een heerlijke couscoussalade met dadels en nog veel meer lekkers.

Bananenbrood met dadels

Bananenbrood is natuurlijk al erg lekker, maar nóg lekkerder met dadels erin verwerkt. Hiervoor maal je drie gepelde bananen en 5 ontpitte dadels met behulp van een keukenmachine of staafmixer samen. Met een garde klop je drie eieren schuimig en dit voeg je aan het bananendadelmengsel toe. Vervolgens maal je 50 gram amandelen en 100 gram havermout fijn (of gebruik je amandelmeel en havermeel) en hier voeg je 150 gram zelfrijzend bakmeel en een snufje zout aan toe. Dit alles voeg je samen en roer je voorzichtig tot een glad beslag en giet je vervolgens in een cakeblik en zet je zo’n 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 ⁰C. Om het dadelbananenbrood nog lekkerder te maken kun je deze serveren met mascarponekaneelroom, smullen!

Dadels als snack

Heb je geen zin om teveel moeite te doen, maar wil je de dadels wel verrijken? Hieronder een aantal ideeën:

  1. Dadels gevuld met roomkaas of kruidenkaas.
  2. Dadels gevuld met chocoladepinda’s. (Onze favoriet!)
  3. Dadels gedipt in Griekse yoghurt met cacao nibs en/of hennepzaad.
  4. Dadels met pinda’s en kokosrasp.

Hoe kan ik dadels het beste bewaren?

Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker. Dit zul je ook eerder tegenkomen wanneer je gedroogde dadels in de supermarkt koopt.

Kort bewaren (minder dan een maand)

Als je dadels voor een korte periode wilt behouden, kan je ze gewoon op kamertemperatuur bewaren. Bewaar de dadels op een koele en droge plek, zoals een voorraadkast of keukenkastje.

Lang bewaren

Wil je dadels voor een langere periode goed houden, dan kan je ze het beste in de koelkast bewaren. Zeker op de warmere dagen doe je er goed aan om de dadels in de koelkast te bewaren. Op deze manier drogen de dadels niet zo snel uit en blijven ze langer lekker.

Erg lang bewaren: invriezen

Wil je dadels voor een hele lange periode goed houden, dan kan je ze gewoon invriezen. Dadels zijn in tegenstelling tot heel veel andere fruitsoorten uitermate geschikt om in te vriezen. Dit komt vanwege hoeveelheid suikers in dadels. Als je de verpakking nog niet hebt geopend, kan je de dadels direct in de vriezer stoppen. Mocht je de verpakking al geopend hebben, zorg dan dat de dadels goed zijn afgesloten.

Biologische dadels kopen

De paranoot is één van de lekkerste zuidvruchten en is nog gezond ook! En dat kopen is natuurlijk sowieso verstandig. Nóg verstandiger is het om biologische paranoten te kopen. Bij bionoot.nl verkopen wij dadels die biologisch zijn. De dadels zijn niet bewerkt, hierdoor zijn er geen smaak-, geur-, en kleurstoffen verloren gegaan en dat proef je. Bij het kweken en verwerken van de biologische dadels is rekening gehouden met het welzijn van mensen, dieren het milieu. Op deze manier ben je niet alleen voor jezelf gezond bezig, maar ook voor het milieu!