Hoeveel gram noten per dag?

Dat noten goed voor je zijn, is een feit. Toch is het zo dat noten ook een hoop calorieën en vetten bevatten. Het is voor veel mensen dan ook niet duidelijk hoeveel noten je kunt eten om wél van alle gezondheidsvoordelen van noten te profiteren. Jij vraagt je vast en zeker af: hoeveel gram noten mag je per dag eten? Wij vertellen je alles over hoeveel noten je dagelijks mag eten in dit blog.

Noten: gezond of ongezond?

Over het eten van noten hoor je vaak tegenstrijdige verhalen. Volgens de één zijn noten ontzettend gezond en mag je er zoveel van eten als je wilt, terwijl de ander juist zegt dat noten echte dikmakers zijn. Echter is het zo dat noten niet voor niets in de Schijf van Vijf staan. Noten zijn namelijk gezond, omdat ze onverzadigde vetzuren, eiwitten en vezels leveren. Daarnaast bevatten ze ook belangrijke vitamines B1, A, D en E en mineralen zoals ijzer. Noten zijn inderdaad ‘vet’, maar dit is voornamelijk onverzadigd vet.

  • Gezouten en ongezouten:- Gezouten noten worden veel verkocht maar zijn een stuk minder gezond. Dit komt omdat je snel veel zout binnenkrijgt. Bij hoeveel noten je per dag mag eten, hebben we het dus over ongezouten noten.
  • Gebrand en ongebrand:- Je vindt noten in gebrande en ongebrande vorm. Ongebrande noten zijn gezonder omdat gebrande noten zijn gefrituurd en hierdoor minder vitamines en mineralen. In de rest van deze blog kijken we dus met name naar ongezouten, ongebrande noten. Dit worden ook wel rauwe noten genoemd.

Welke noten zijn het meest gezond?

Wat ons betreft zijn er dus geen redenen om geen noten te eten. Daarnaast is het ook zo dat er niet één specifieke noot het meest gezond is. De amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten van Bionoot bijvoorbeeld, hebben allemaal hun eigen voordelen. Zo heeft de een meer gezonde vetten en de ander weer veel van een specifiek mineraal.

Een dagelijkse portie noten kan veel goeds doen voor je lichaam. Ze zijn dan wel klein, ze leveren een hoop gezonde vitaminen en mineralen. Noten zitten boordevol goede vetten die slechte cholesterol doen dalen. Ze zijn een stevige bron van vezels en voorzien je van voedingsstoffen zoals magnesium en ijzer. Bovendien bevatten ze een grote hoeveelheid antioxidanten.

Hoeveel gram noten per dag eten is gezond?

Laten we allereerst antwoord geven op de vraag: hoeveel noten gram noten mag je per dag eten? Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. 25 gram is een klein handje vol noten. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Let goed op dat je hiermee niet overdrijft, want er zitten nog altijd wel veel calorieën in noten. Noten bevatten gemiddeld 160 kcal per handje. Dat is best veel, denk dus niet hoe meer hoe beter en houd het bij de aanbevolen hoeveelheid.

Hoeveel noten per dag

Zo kun je blijven variëren met noten

Door met noten te blijven variëren krijg je zoveel mogelijk gezonde voedingsstoffen binnen. Zo bevatten amandelen veel magnesium en walnoten juist weer koper. Je kunt ook verder kijken dan alleen noten, notenpasta en pindakaas bijvoorbeeld van 100% noten of pinda tellen ook gewoon mee! Hoeveel walnoten per dag mag je eten? Dat hangt dus volledig af van in hoeverre je varieert met noten.

Eet een handje noten per dag

25 gram noten per dag eten lijkt misschien niet veel, maar toch zijn er maar weinig mensen die dat handje noten per dag behalen. Vooral als je het niet gewend bent om regelmatig noten te eten, kan dit lastig zijn. Je kunt meer noten binnen krijgen door simpelweg dagelijks een handvol nootjes te eten als bijvoorbeeld tussendoortje. Als je niet zo van losse nootjes houdt, kun je deze ook op andere manieren in je dagelijkse eetpatroon verwerken:

  • Een dik besmeerde boterham met notenpasta telt ook mee als handje noten
  • Maak zelfgemaakte geroosterde noten mixen met fruit
  • Strooi een handje noten over je yoghurt of maak je eigen gezonde granola
  • Hak noten in kleine stukjes en roer ze door je smoothie
  • Rooster de noten in de oven, hak ze in kleine stukjes en voeg ze toe aan je salade