Wil jij weten wat beter is, gebrande of ongebrande noten? Bionoot is al meer dan 40 jaar specialist op het gebied van noten.

Wist jij dat je al met een handjevol noten aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid voldoet? Noten mogen dan wel klein zijn, ze bevatten wel veel vitamines en mineralen. Toch zit er best veel verschil in de hoeveelheid voedingsstoffen van een noot. Jij vraagt je dan ook vast af, wat is beter: gebrande of ongebrande noten? Om antwoord te kunnen geven op jouw vraag kijken we in deze blog naar het verschil tussen gebrande en ongebrande noten.

Soorten noten en hun variaties in voedingsstoffen

Noten zijn een lekker én gezond tussendoortje. Naast dat noten gezonde onverzadigde vetten bevatten, vind je in noten ook ijzer, vitamine E en vitamine B1. Daarnaast zijn noten een goed vullende snack en een prima toevoeging aan je dagelijkse eetpatroon. Zo bevatten pistachenoten relatief weinig calorieën, hebben walnoten als voordeel veel antioxidanten te bevatten en haal je uit cashewnoten ontzettend veel mineralen. Je zou dus kunnen concluderen dat elke noot zijn eigen kwaliteit heeft. Maar wat is dan beter: gebrande of ongebrande noten? Om dit te kunnen beantwoorden kijken we eerst naar het verschil tussen beide.

Wil jij ook gebrande of ongebrande noten kopen? Je leest alles over het verschil op het blog van Bionoot ✓ Vers, biologisch en verantwoord

Wat zijn ongebrande noten?

Ongebrande noten zijn niet bewerkt. Ze worden ook wel rauwe noten genoemd. Deze noten bevatten alle reeds aanwezige voedingsstoffen. Je kunt vrijwel alle noten ongebrand kopen, denk bijvoorbeeld aan paranoten, hazelnoten en amandelen. Deze noten zijn heerlijk om zo te eten, maar doen het ook goed door de yoghurt of met wat gedroogd fruit. Ongebrande noten worden nooit gezouten. Het zout zou er namelijk gewoon afvallen omdat er geen olielaagje opzit waaraan het zout blijft plakken.

Doordat ongebrande noten veel vezels bevatten kunnen ze taai zijn en moet je er dus wel goed op kauwen. Ongebrande noten worden gekenmerkt aan hun zachte, milde smaak. Denk bijvoorbeeld aan walnoten en paranoten. Als je noten gaan branden, wordt ook de smaak veel meer uitgesproken.

Wat zijn gebrande noten?

Gebrande noten zijn gefrituurd in olie. Doordat ze hierdoor worden blootgesteld aan een hoge temperatuur bevatten ze minder vitamines en mineralen dan ongebrande noten. Dat deze noten zijn gefrituurd kun je ook proeven. De smaak is namelijk een stuk voller doordat de noot een vettige buitenlaag heeft. Ook hebben deze noten, net als de noten in geroosterde noten mixen, een knapperige bite. Echter is het zo er op het gebied van vet en calorieën bijna geen verschil is met ongebrande noten. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten dus ongeveer evenveel vet als rauwe noten.

Het effect van branden op voedingswaarden

Ongebrande noten bevatten nog dezelfde voedingsstoffen en aminozuren als toen ze nog aan de boom hingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan vitamine E, folaat, zink, koper, magnesium en selenium. Ook gezonde vetzuren, zoals omega 3, vind je in ongebrande noten. Door noten te verhitten, nemen hun voedingsstoffen af. Dat is de reden dat ze niet meer alle aminozuren, vitamines en mineralen bevatten. Gebrande noten bevatten wel meer omega 6- vetzuren dan ongebrande noten.

Gebrande of ongebrande noten, wat is beter?

Wat is beter: gebrande of ongebrande noten? Nu duidelijk is wat het verschil is tussen gebrande of ongebrande noten, kunnen we jou antwoord geven op deze vraag. Als het gaat om de vetwaardes is er geen verschil tussen gebrande en ongebrande noten. Alle noten bevatten namelijk van nature veel onverzadigde, gezonde vetten en nemen daarom tijdens het frituren bijna geen extra vet op.

Nu het verschil tussen gebrande en ongebrande noten zeer klein blijkt te zijn qua voedingswaarde, zou je kunnen zeggen dat het meer een kwestie van smaak is. Toch kun je voor de voedingsstoffen toch het beste ongebrande noten kiezen. Door het verhitten van de gebrande noten zijn namelijk een hoop waardevolle voedingsstoffen verloren gegaan. Bij Bionoot vind je een ruim aanbod aan ongebrande noten. Kies de noten die je het lekkerst vindt en zoals in het algemeen geldt als het gaat om een gezond dieet: eet met mate en blijf variëren.