Gezonde chocolade

Alles wat je moet weten over gezonde chocolade

Chocolade is één van de meest populaire voedingsmiddelen. Helaas bevat chocolade veel suiker en vetten, waardoor het niet per se de meest gezonde snack is. Om chocolade zo gezond mogelijk te houden, kiezen de meeste mensen daarom voor extra pure chocolade. Toch is dit niet de gezondste keuze. Er bestaat namelijk sinds een aantal jaren gezonde chocola. Gezonde chocolade is chocolade gemaakt van een speciaal cacaosoort, dat veel gezonde eigenschappen bevat. Wij vertellen je alles wat je moet weten over chocolade.

Wat is gezonde chocolade

Gezonde chocola is chocolade, gemaakt van cacao met een hoog percentage aan antioxidanten. De antioxidanten in cacao worden ook wel flavonoïden genoemd, hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten én kunnen diabetes voorkomen. Flavonoïden zijn een specifieke klasse van polyfenolen die in de cacaoboon overvloedig aanwezig zijn. Ze helpen de elasticiteit van de bloedvaten te behouden en zorgen voor een normale, goed functionerende bloedstroom. Door te kiezen voor cacaobonen met een hoog percentage flavonoïden en deze cacaobonen op de juiste manier te verwerken blijft het percentage flavonoïden in de cacaobonen bewaard en wordt gezonde chocolade gecreëerd.

Acticoa chocolade, gezonde chocola volgens de Europese Voedselautoriteit

Chocolade gezond noemen kan niet zomaar. Producenten moeten kunnen aantonen dat hun chocolade wordt gemaakt van cacao met een hoog percentage flavonoïden en dat deze cacao op de juiste wijze wordt verwerkt, zodat de flavonoïden in de cacao bewaard blijven. Tot nu toe is dat slechts één bedrijf gelukt: Acticoa. Acticoa chocolade wordt gemaakt van cacao met een hoog percentage flavonoïden. Flavonoïden zijn één specifieke klasse van polyfenolen die in de cacaoboon overvloedig aanwezig zijn. Wanneer men 200 mg van deze natuurlijke, bioactieve componenten per dag consumeert, kan dat een gunstig effect op de elasticiteit van de bloedvaten hebben. Dit draagt bij aan de normale bloedsomloop in het menselijk lichaam. De cacao die gebruikt wordt voor Acticoa chocolade, bevat minimaal 7,5% flavonoïden. Gemiddeld is dit zelfs 8,3%. Ter vergelijking: traditionele cacao bevat 0,5% tot 1,5% flavonoïden. Door te kiezen voor de gezonde chocolade van Acticoa consumeer je dus meer flavonoïden en profiteer je optimaal van deze gezonde bestanddelen.

Gezonde chocolade van Acticoa

Is extra pure chocolade gezonder?

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat extra pure chocolade de gezondste keuze is. Dit is echter niet altijd het geval. Soms bevat een gewone pure reep meer flavonoïden dan een extra pure bittere reep. De hoeveelheid flavonoïden is afhankelijk van het soort cacao dat de reep bevat en de verwerking er van. Wanneer men bij een extra pure reep chocolade gekozen heeft voor een cacaosoort dat van nature minder flavonoïden bevat, is deze reep dus niet per definitie gezond.

Heb jij een chocoladereep of chocoladesoort gevonden met een hoger percentage flavonoïden? Dan is het alsnog af te raden om veel van dit chocoladesoort te consumeren. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en calorieën, waardoor de gezonde eigenschappen van de cacao soms tenietgedaan worden. Wil jij zo veel mogelijk profiteren van de gezonde eigenschappen van chocolade? Kies dan voor de gezonde chocola van Acticoa en eet niet meer chocolade dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Biologische chocolade en extra pure chocolade mogen de naam gezonde chocolade niet dragen

De bestanddelen van chocolade

Chocolade bevat naast flavonoïden ook veel suiker en verzadigd vet (ca. 20 gram verzadigd vet per 100 gram chocolade). Verzadigde vetten en suikers verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en een hoog cholesterolgehalte verhoogd juist de kans op hart- en vaatziekten. Door te kiezen voor een chocoladesoort met een hoog cacaogehalte kies je doorgaans ook voor een chocoladesoort met minder suiker. Dit betekent echter niet dat deze soort chocolade ook gezonder is. Chocolade met een hoog percentage cacao bevat minder suiker, maar is vaak wel vetter. Wil jij optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen van cacao? Kies dan voor de chocolade van het Belgische merk Acticoa en geniet met mate.

Feiten en fabels over gezonde chocolade

Over gezonde chocola gaan veel verhalen rond. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen wat waar is en wat niet. Om jou te helpen een goed beeld te krijgen van gezonde chocolade, hebben wij alle feiten en fabels voor je op een rijtje gezet:

Feiten

  • Chocolade, in wat voor vorm dan ook, is giftig voor honden en katten
  • De bitterheid van chocolade is niet afhankelijk van het cacaopercentage maar van het suikerpercentage. Hoe minder suiker de chocolade bevat, hoe bitterder de smaak
  • Het aantal calorieën van melkchocolade en pure chocolade is nagenoeg gelijk
  • Chocoladerepen met 99% cacao zijn niet per se gezonder dan chocoladerepen met een lager cacaopercentage
  • De chocolade van Acticoa is de gezondste keuze

Fabels

  • Biologische chocolade is hetzelfde als gezonde chocola. – Niet waar, biologische chocolade wordt niet gemaakt van cacao met een hoog gehalte flavonoïden, maar van cacao dat op een biologische kwekerij gekweekt wordt. Dit biologische cacao poeder bevat net zoveel flavonoïden als andere cacaosoorten, maar is wel vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen. Hierdoor is het wel een gezondere keuze dan gewone chocolade, maar niet zo gezond als gezonde chocolade
  • Met gezonde chocola voorkom je hart- en vaatziekten. – Niet waar, gezonde chocolade kan helpen om jouw hart en bloedvaten gezond te houden, maar het is geen medicijn en kan dus geen ziektes voorkomen of behandelen. Sommige ziektes zijn erfelijk bepaald en andere ziektes worden veroorzaakt door andere factoren, waar de consumptie van gezonde chocola geen invloed op heeft
  • Chocolade moet in de koelkast bewaard worden. – niet waar, chocolade kan het beste op een droge, koele plek bewaard worden. De koelkast is te koud en te vochtig en bovendien gevuld met andere etenswaren die de smaak van de chocolade negatief kunnen beïnvloeden. Een temperatuur van ca. 15 graden Celsius is ideaal
Feiten en fabels over gezonde chocolade

Disclaimer

Gezonde chocolade kan helpen om bepaalde processen in je lichaam te ondersteunen, maar het is niet de sleutel tot een eindeloze, eeuwige gezondheid. Gezonde, wisselende voeding, een evenwichtige levensstijl, voldoende beweging en goed in je vel zitten zijn de belangrijkste ingrediënten om gezond te zijn en je gezond te voelen. Gezonde chocola kan jou helpen met het gezond houden van hart- en bloedvaten, maar is geen medicijn en biedt geen garantie voor jouw gezondheid. Wij raden je daarom af om veel gezonde chocolade te eten, omdat je hierdoor andere belangrijke bouwstoffen kunt missen, die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Door je te houden aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid gezonde chocola (10 gram Acticoa is voldoende), blijft er ruimte over voor andere voedingsmiddelen en behoud je een afwisselend voedingspatroon. Heb jij vragen over jouw voedingspatroon, kamp jij met een hart- of vaatziekte of heb je andere klachten? Blijf er niet mee rondlopen en maak een afspraak bij jouw huisarts.