Zijn macadamia noten gezond?

Als we het hebben over rond, knapperig en lekker, dan hebben we het natuurlijk over macadamia noten. Deze noten worden zelfs beschouwd als één van de lekkerste ter wereld. Ze zijn misschien wat prijziger en minder bekend dan bijvoorbeeld cashewnoten en walnoten, maar dat maakt de macadamia niet minder lekker. Maar, zijn macadamia noten gezond? In deze blog geven we je antwoord op al jouw brandende vragen.

Waar komen macadamia noten vandaan?

De macadamianoot komt uit Australië en groeit aan de macadamiaboom. Deze boom is onderdeel van een groep bomen van het macadamia geslacht. Je herkent de noten aan hun ronde vorm. Ze groeien in een harde, donkerbruine schil. De kleur van macadamianoten is lichtbruin. Deze lijkt op de kleur van een pinda. Veel mensen houden van de zachte, natuurlijke smaak van de macadamia's en dat snappen we bij Bionoot maar al te goed.

De bloesem van de notenboom is verder wit van kleur en hangt in mooie trosjes naar beneden. De boom bloeit halverwege de lente. De macadamianoot is zelf erg moeilijk te kraken en daarom ligt de noot vaak al gepeld in de winkel. Het heeft dan iets weg van de hazelnoot: een harde buitenkant maar heel zacht van binnen. Wanneer jij jouw macadamia noten in handen hebt, hebben ze er dus al een hele reis op zitten.

Zijn macadamia noten gezond? Bionoot kan je er alles over vertellen ✓ Meer dan 40 jaar ervaring ✓ Vandaag besteld, overmorgen in huis

Macadamianoten: gezond of een caloriebom?

Nu komt de vraag: zijn macadamia noten gezond? En waarom zijn macadamia noten gezond? Op het eerste oog lijken macadamia noten misschien niet zo gezond, omdat ze veel calorieën bevatten; 786 kcal per 100 gram om precies te zijn. Toch moet je niet enkel kijken naar calorieën.

De macadamia noot bevat weliswaar, net als andere noten, veel calorieën, maar ook ontzettend veel nuttige voedingsstoffen. Zo is de macadamia gezond doordat het rijk is aan vezels en het bijvoorbeeld een bron van vitamine B1 bevat. Daarnaast zijn macadamia noten ook rijk aan fosfor, magnesium en koper en is het ook een bron van ijzer en selenium.

Voedingswaarden per 100 gram

Type Voedingswaarde per 100 gram Referentie-inname
Energie kJ 3240 kJ 8400 kJ
Energie kcal 786 kcal 2000 kcal
Vetten 76.1 g 70 g
Enkelvoudig onverzadigd 59.3 g
Meervoudig onverzadigd 1.5 g
Verzadigd 11.9 g 20 g
Cholesterol 0.0 g
Koolhydraten 13.4 g 260 g
Waarvan suikers 4.1 g 90 g
Eiwitten 7.8 g 50 g (4,0%)
Zout 0.01 g 6 g
Vezels 8.0 g > 6 g

Alle noten bevatten veel vet, dus ook macadamia noten. Geen zorgen, niet alle vetten zijn ongezond. Er zijn namelijk verzadigde en onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren vind je vaak in sterk bewerkt voedsel en is hetgeen waarin je moet matigen. Macadamia noten bevatten juist het hoogste gehalte onverzadigde vetzuren van alle noten. En die zijn dan juist weer ontzettend goed voor je. Maar hoe zit het dan met de aanbevolen hoeveelheid van vitaminen in de macademia?

Vitaminen

Vitaminen Hoeveelheid ADH %
Vitamine A 0 ug 800 ug 0,0%
Vitamine B1 0.3 mg 1.1 mg 27,3%
Vitamine B2 0.15 mg 1.6 mg 9,4%
Vitamine B6 0 mg 1.5 mg 0,0%
Vitamine B11 0 ug 300 ug 0,0%
Vitamine B12 0 ug 2.8 ug 0,0%
Vitamine C 0 mg 75 mg 0,0%
Vitamine D 0 ug 10 ug 0,0%
Vitamine B3 13.4 mg
Vitamine B5 5 mg
Vitamine B8 40 ug
Vitamine E 13 mg
Vitamine K 70 ug

Mineralen

Je lichaam heeft dagelijks vitamines en mineralen nodig om te kunnen functioneren. Macadamia noten zijn gezond doordat ze boordevol mineralen zitten. Dat kun je zien in onderstaande tabel.

Mineralen Hoeveelheid ADH %
Natrium 4 mg - -
Kalium 363 mg 3500 mg 10,4%
Calcium 70 mg 950 mg 7,4%
Fosfor 198 mg 550 mg 36,0%
Magnesium 118 mg 350 mg 33,7%
Ijzer 2.7 mg 11 mg 24,5%
Koper 0.57 mg 0.9 mg 63,3%
Zink 1.29 mg 9 mg 14,3%
Selenium 12 ug 70 ug 17,1%
Jodium 2 ug 150 ug 1,3%

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van macadamia's?

Met al die goede voedingswaarden spreekt het bijna voor zich dat het eten van macadamianoten goed voor je is. Maar waarom is kiezen voor macadamianoten nog meer een goede optie?

Macadamia noten zijn geen dikmakers

Ongebrande macadamia noten zijn rauw en onbewerkt, dus 100% puur. Ze bevatten daarnaast veel onverzadigde vetten. Deze vetten zijn geen dikmaker, want het zijn gezonde vetten. Ze zijn om die reden perfect om onderweg even van te snacken en vormen een geweldige aanvulling op veel gerechten. Ze zijn een gezond alternatief voor andere snacks zoals chips of snoep. Macadamia rauw is een gezonde en verantwoorde keuze.

Macadamia noten zijn een bron van energie

Macadamianoten bevatten relatief weinig koolhydraten en suiker. Tegelijkertijd krijg je wel veel gezonde vetten binnen wanneer je deze noten eet. Deze combinatie zorgt ervoor dat je gedurende lange tijd energie van de noten krijgt. Je bloedsuikerspiegel schiet niet meteen omhoog, maar blijft langere tijd op hetzelfde niveau hangen. Zo geniet je langer van meer energie, maar voorkom je ook dat je snel de behoefte krijgt om weer te gaan snacken.

Macadamia noten kunnen bijdragen aan gewichtsverlies

Macadamia noten zijn goede bronnen van vezels en als je er elke ochtend een paar neemt bij je ontbijt, kun je je hongergevoel op afstand houden en dat is fijn als je wilt afvallen. Noten stillen de honger, zorgen voor een snelle en langdurige verzadiging, waardoor er geen tussendoortjes nodig zijn. De vezels in noten hebben daarnaast ook een positief effect op de spijsvertering. Macadamianoten kunnen (in combinatie met een gezond voedingspatroon) je helpen om snel en gezond af te vallen.

Macadamia noten zijn glutenvrij

Sommige mensen zijn allergisch voor gluten (moeilijk verteerbare eiwitten). Daarom vermijden ze granen, haver en andere producten die gluten bevatten. Maar tegenwoordig lijkt iedereen wel glutenvrij eten. Waarom? Glutenvrij eten is gezonder (bevat vaak minder suiker), goed voor de spijsvertering en zorgt voor extra energie. Wil je glutenvrij eten? Goed nieuws! Macadamia noten bevatten geen gluten.

De macadamia is gezond door de vele goede voedingsstoffen. Bestel bij Bionoot en je bent gegarandeerd van verse en biologische macadamia noten.

Zoveel kun je er dagelijks van eten

Met een handje ongezouten noten per dag (25 gram) doe je jouw lichaam een plezier. Vanzelfsprekend moet je niet alleen enkel de noten eten, maar een gevarieerd dieet waarin de noten zijn verwerkt. Afwisseling is daarbij gezond. Door te variëren krijg je zoveel mogelijk verschillende gezonde stoffen binnen.

De hoge prijs die je betaalt voor macadamia noten

Wil jij ook macadamia noten kopen? Dan zul je er snel achterkomen dat je hier een hogere prijs voor betaalt dan bij andere noten. De macadamiaplant waar de noten uiteindelijk aan groeien is best veeleisend en heeft een specifiek klimaat en zorg nodig, waarbij aanvallen van ongedierte soms de oogst laten mislukken. Daarnaast is het ook zo dat het tussen de vijf en tien jaar kan duren voordat de plant vruchten begint af te werpen.

Dit is meteen de reden dat de prijs van macadamia noten een stuk hoger ligt. Laat je dit vooral niet tegenhouden, want de macadamia is ontzettend populair door haar bijzondere smaak. De noot is knapperig en heeft een volle maar verfijnde smaak.

Hoe kun je de macadamia verwerken in je eetpatroon?

Het grote voordeel van macadamianoten is dat je ze op allerlei manieren kunt eten. Zo kun je ze gewoon uit de hand eten, maar ze smaken ook erg lekker wanneer je ze in kleine stukjes breekt en over een salade doet. Vind je het leuk om te bakken? Doe ze dan in cake of koekjes om je baksels zo net wat gezonder te maken. Natuurlijk passen de noten ook goed bij havermout, yoghurt en soepen. Je kunt zelfs macadamiaboter kopen die je over een cracker of boterham smeert.

Daarnaast kun je ze zelf even kort roosteren in de oven of pan, voordat je ze toevoegt aan je favoriete gerecht. Het roosteren voegt net wat extra smaak toe.

Waarom zijn macadamia noten gezond?

Nu kunnen we je echt antwoord geven op de vraag: zijn macadamia noten gezond? Ja, macadamia is zeker gezond. Er zitten immers veel vitaminen en mineralen in deze noot. Toch is het zo dat noten wel veel vetten bevatten. Ook al bevatten macadamia noten voornamelijk gezonde vetten, het zijn nog steeds vetten. Eet deze noten dus, net als andere soorten noten, met mate. Een mooi advies is om elke dag één handje noten te nemen, laat dit zeker ook de macadamianoot zijn.

  • Macadamia noten bevatten veel goede voedingsstoffen
  • Een lekker en verantwoord tussendoortje
  • Heerlijk van smaak en van hoge kwaliteit

Het is belangrijk om altijd bewust en gebalanceerd te eten. Maar is macadamia gezond, en past het in een gezond dieet? Wat Bionoot betreft wel!