Waar zijn noten goed voor

Het advies om elke dag een handje ongezouten noten (25 gram) te eten, maakt veel mensen blij. Dat vinden wij niet heel gek. Noten zijn namelijk niet alleen erg lekker, maar ook gezond. Nu vraag jij je vast af: waar zijn noten goed voor? In deze blog vertellen we je waar noten goed voor zijn zodat jij ze ook vol enthousiasme toevoegt aan jouw dagelijkse eetpatroon.

Welke noten zijn er allemaal?

Noten zijn de gedroogde vruchten van notenbomen, die groeien in harde, houtachtige omhulsels die ook wel notendoppen worden genoemd. Gewoonlijk bevat elke dop één gedroogde vrucht, die we kennen als de eetbare noot. Net geplukte rijpe noten zijn nog zacht en niet erg knapperig. Daarom worden ze vaak een tijdje met rust gelaten, zodat ze kunnen drogen en uiteindelijk steviger worden. Er kan onderscheid worden gemaakt in de volgende soorten noten:

  • Rauwe noten: deze noten bevatten enkel hun natuurlijke voedingsstoffen
  • Gebrande noten: deze noten zijn gefrituurd in olie
  • Geroosterde noten: deze noten zijn luchtdroog geroosterd zonder toevoeging van olie

Enkele bekende noten zijn onder andere cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, walnoten, paranoten, macadamianoten en amandelen. Pinda's bijvoorbeeld zijn geen noten, maar peulvruchten. En hoewel ook amandelen officieel geen noten zijn, maar behoren tot de steenvruchten, worden zowel pinda’s als amandelen dankzij hun eigenschappen toch tot de noten gerekend.

De voordelen van noten: hier zijn ze goed voor

Noten eten doen we eigenlijk al jaren, maar dankzij alle gezonde voordelen worden ze met de dag populairder. Elke soort draagt namelijk op een andere manier bij aan een gezonde levensstijl. Hieronder nemen we 3 belangrijkste voordelen van noten met je door:

Noten bevatten veel goede voedingsstoffen

De eerder genoemde noten zitten boordevol voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan gezonde onverzadigde vetten, zoals omega-3 vetzuren. Ook zijn noten een uitstekende bron van eiwitten en bevatten ze alle essentiële aminozuren. Noten zijn rijk aan voedingsvezels en kennen vele verschillende vitaminen (vooral B1, B6 en E) en mineralen (vooral calcium, ijzer, magnesium en kalium). Stoffen die je lijf hard nodig heeft om goed te functioneren!

Noten zijn een boost voor jouw dagelijkse voeding

Meng eens wat noten door de kwark bij het ontbijt, ze geven niet alleen een lekkere smaak, maar je ontbijt krijgt ineens een enorme boost aan voedingsstoffen. Door noten toe te voegen aan je maaltijden of als tussendoortje te eten, verhoog je de voedingswaarde van je voeding.

Noten kunnen een hulpmiddel zijn bij het afvallen

Vaak hoor je mensen zeggen dat noten veel vet bevatten en dat je er dik van wordt, dus eet ik ze niet of beperk ik mijn consumptie ervan. In werkelijkheid zorgen noten er juist niet voor dat je dik wordt, en ik raad je aan om ze dagelijks te eten als je gezond en slank wilt blijven. Noten bevatten namelijk veel onverzadigde vetten, die als goede vetten fungeren doordat ze het cholesterolgehalte verlagen. Bovendien geven ze je een verzadigd gevoel, waardoor je honger direct wordt gestild.

De unieke voedingswaarden van noten

Iedere noot heeft zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen. Het zou dan ook raar zijn om maar 1 noot aan te bevelen. Om zo optimaal mogelijk van alle gezondheidsvoordelen te profiteren adviseren wij om zoveel mogelijk te variëren met het eten van noten. Hieronder zie je de voedingswaarde van de meest populaire noten:

Per 100 gram Calorieën Vetten Eiwitten Vezels Koolhydraten Zout
Amandelen 631 KCal 55.8 g 21.7 g 7.0 g 7.1 g 0.013 g
Hazelnoten 670 KCal 69.0 g 16.4 g 8.2 g 6.0 g 0.005 g
Cashewnoten 616 KCal 48.9 g 21.2 g 3.8 g 20.8 g 0.025 g
Macadamia's 786 KCal 76.1 g 7.8 g 8.0 g 13.4 g 0.01 g
Paranoten 692 KCal 67.0 g 15.0 g 4.3 g 5.0 g 0.025 g
Pinda's 631 KCal 51.7 g 25.2 g 6.8 g 12.9 g 0.0 g
Pistachenoten 592 KCal 45.4 g 23.8 g 9.5 g 27.5 g 0.003 g
Walnoten 714 KCal 68.1 g 15.9 g 7.9 g 5.4 g 0.03 g

Welke noten en zaden kun je het beste eten?

De ene noot is de andere niet. Toch is het zo dat alle soorten onbewerkte noten goed zijn. Varieer dus volop, niet alleen vanwege de verschillende smaken, maar ook om verschillende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Zo zijn amandelen rijk aan vitamine E en magnesium, bevatten walnoten veel omega-3-vetzuren en zijn cashewnoten rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten, vezels, vitamine B6 en mineralen zoals koper en magnesium. Of wat dacht je van paranoten, die een goede bron van selenium zijn. Maak het een gewoonte om een verscheidenheid aan noten in je dieet op te nemen om te profiteren van alle voordelen.

Onbewerkte noten

Noten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, afhankelijk van de manier waarop ze worden verwerkt. De meest gezonde vorm van noten zijn rauwe, ongebrande en onbewerkte noten. Doordat ze niet bewerkt zijn, behouden ze al hun voedingsstoffen en bevatten ze geen overmatig zout. Aan de andere kant verliezen gebrande noten veel voedingsstoffen doordat ze worden gefrituurd in olie. Aan rauwe noten worden namelijk geen geur-, kleur- of smaakstoffen toegevoegd. Zo blijft al het goede van de noot bewaard!

Noten toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon

Wij raden je aan om iedere dag een handvol rauwe of geroosterde noten te eten. Noten zijn er in verschillende varianten en smaken, waardoor ze een heerlijke toevoeging kunnen zijn aan verschillende gerechten. Je kunt ze gebruiken in salades, smoothies, granen, yoghurt, bak recepten en nog veel meer. Noten kun je eten als:

  • Smaakmaker- Noten zijn ideaal om gerechten extra smaakvol te maken. Het geeft een maaltijd net even extra structuur en smaak!
  • Tussendoortje- Neem een handvol onbewerkte noten in een klein bakje mee en je gezonde snack is klaar.
  • Vleesvervanger- Als je noten als vleesvervanger eet, kun je bovenop je dagelijkse portie (ongeveer 25 gram) nog een portie eten.

Het antwoord op de vraag: waar zijn noten goed voor?

Waar zijn noten goed voor? Nou, 100% rauwe noten zijn een goede en natuurlijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Ze passen daarom uitstekend binnen een gezond voedingspatroon waarmee je je lichaam in optimale gezondheid wilt houden. Ook wanneer je wilt afvallen en een meer gevarieerd voedingspatroon wilt aanmeten, zou je zeker voor noten moeten kiezen.

Met een handjevol per dag maak je al gebruik van de vele voordelen. Ons advies hierin is om te kiezen voor onbewerkte noten. Onbewerkte, rauwe noten hebben geen vitaminen en mineralen verloren en bevatten niet veel zout. Dat levert heerlijke, gezonde en vullende maaltijden op, waarmee je een meer bewuste keuze kunt maken. Deze kun je snel en eenvoudig bestellen bij Bionoot.