Zijn walnoten gezond?

Na het sporten, bij de borrel of als topping voor een lekkere frisse salade. Met walnoten geniet je elk moment van de dag zoals jij wilt. Dankzij hun heerlijke knapperigheid en een volle notensmaak geef je met walnoten aan veel gerechten een crunchy twist. Natuurlijk wisten we bij Bionoot al langer dat walnoten ontzettend lekker zijn, maar de vraag blijft: zijn walnoten gezond?

We zijn er allemaal mee opgegroeid: een handje noten per dag is goed voor een gebalanceerd dieet. Noten worden geprezen om hun goede vetten, eiwitten en andere goede voedingsstoffen. Maar de ene noot is de andere niet, dus hoe zit het precies met walnoten? Lees snel verder en ontdek het zelf.

Waar komen walnoten vandaan?

De walnoot heeft een zeer rijke geschiedenis die ons duizenden jaren mee terug de geschiedenis in neemt. De walnoot, ook wel bekend als okkernoot of onder zijn Latijnse naam Juglans regia, is de vrucht van de walnotenboom en werd volgens wetenschappers het eerst geteeld in centraal Azië. In een gebied dat zich uitstrekte van de Caucasus tot aan de Himalaya.

Vanuit dit gebied verspreidde de noot zich via handelsroutes naar de oude Grieken, Romeinen, Indiërs en Chinezen. Hier groeide de walnoot al snel uit tot een vast onderdeel van de lokale landbouw. Met name in de omgeving van de mediterraanse zee kon de noot vanwege de uitstekende klimaat omstandigheden snel aarden. Walnoten worden tegenwoordig wereldwijd geteeld en geconsumeerd als snack, maar ook als vast onderdeel van diverse keukens.

Hoe geniet jij het liefst van je walnoten?

Ontdek de smaak van walnoten

Zo, nu we weten waar walnoten vandaan komen is het tijd om deze bijzondere noot eens verder onder de loep te nemen. Want weten waar walnoten vandaan komen is leuk, maar hoe zit het eigenlijk met de smaak van walnoten?

Binnen de categorie noten onderscheiden walnoten zich door hun aparte uiterlijk, maar ook door hun rijke smaak. Walnoten hebben een relatief milde, maar zeer aardse smaak met een bittere ondertoon. De noot is knapperig, maar tegelijk ook licht boterachtig en subtiel. De gelaagdheid in smaken zorgt ervoor dat je walnoten uitstekend kunt gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Marokkaanse kip tajine met abrikozen en walnoten? Met walnoten kun je alle kanten op. Ze zijn knapperig, lekker en voedzaam!

Voedingswaarden walnoten

Om te bepalen of walnoten gezond zijn, kijken we eerst naar de voedingswaarden. Het eerste wat opvalt in onderstaande tabel is dat walnoten 714 kcal bevatten per 100 gram. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien veel, maar je moet niet vergeten dat een portie walnoten circa 25 gram is. Per portie komen we dan uit op ongeveer 179 kcal. Wat neerkomt op nog geen 9% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid kcal voor vrouwen (2000 kcal). Bij mannen is dit percentage zelfs nog lager.

Natuurlijk krijgen we een vertekend beeld als we alleen maar naar de kcal kijken. De gezondheidswaarde van walnoten wordt immers bepaald door een combinatie van alle voedingswaarden. Laten we daarom eens kijken naar twee andere uitblinkers, de eiwitten en vezels.

Voedingswaarden

Voedingswaarde per 100 gram   Referentie-inname    
Energie kJ 2946 kJ 8400 kJ    
Energie kcal 714 kcal 2000 kcal    
Vetten 68.1 g 70 g    
Enkelvoudig onverzadigd 13.0 g      
Meervoudig onverzadigd 42.2 g      
Verzadigd 6.1 g 20 g    
Cholesterol 0.0 g      
Koolhydraten 5.4 g 260 g    
Waarvan suikers 2.9 g 90 g    
Eiwitten 15.9 g 50 g 8.9% bron
Zout 0.03 g 6 g    
Vezels 7.9 g   >6 g rijk

Walnoten: een smakelijke bron van eiwitten

Walnoten zijn de perfecte keuze voor alle sporters die na hun workout toe zijn aan een flinke dosis eiwitten. Met ruim 15.9 gram eiwitten per 100 gram zijn walnoten namelijk een bron van eiwitten. Als je walnoten vergelijkt met alle andere noten dan staan ze op de 5e plek van meest eiwitrijke noot. Geen slechte prestatie, vooral als je bedenkt dat onze onbetwiste nummer 1, de pinda met 25.2 gram eiwit per 100 gram, eigenlijk geen noot is maar een peulvrucht.

Kortom, de walnoot is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar wat extra proteïne.

Een vezelrijk dieet begint met walnoten

Een vezelrijk dieet is de basis van een gezonde leefstijl. Niet alleen draagt het bij aan een soepele spijsvertering, ook zorgen vezels voor een langdurig verzadigd gevoel. Met een vezelrijk ontbijt heb je dus minder snel last van honger. Ideaal voor mensen die op een verantwoorde manier gewicht proberen te verliezen. Wil jij op een simpele manier extra vezels toevoegen aan je dagelijkse inname? Dan zijn walnoten een perfecte keuze. Met ruim 7.9 gram vezels per 100 gram zijn ze namelijk rijk aan vezels.

Dus begin je dag eens met een handvol walnoten door je yoghurt. Met wat stukjes banaan en honing erbij heb je een voedzame start van je dag. Klaar voor alles wat er op je pad komt.

Vitaminen in walnoten

Walnoten zijn dus rijk aan vezels en een bron van eiwitten, maar hoe zit het met de hoeveelheid vitaminen in walnoten? Onderstaande tabel laat mooi zien dat ook binnen de categorie vitaminen volop gescoord wordt. Zo zijn walnoten rijk aan vitamines B1 en B6 en een bron van vitamine B2 en B11. Maar wat doen deze vitamines nou voor je lichaam?

  • Vitamine B1: Draagt bij aan het omzetten van voedingsstoffen in energie. Daarnaast speelt vitamine B1 een grote rol in het bevorderen van een goede werking van het zenuwstelsel, spieren en een gezonde hartfunctie.
  • Vitamine B2: Ondersteunt het lichaam bij het afbreken van koolhydraten, eiwitten en vetten om dit vervolgens om te zetten in bruikbare energie. Daarnaast helpt vitamine B2 bij het behoud van een gezonde huid.
  • Vitamine B6: Deze vitamine is belangrijk voor een juiste stofwisseling. Met name de opbouw en afbraak van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) heeft belang bij een gezonde inname vitamine B6.
  • Vitamine B11: Deze vitamine wordt ook wel foliumzuur genoemd en draagt actief bij aan de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden krijgen het advies om extra vitamine B11 te slikken omdat dit belangrijk is voor de vroege ontwikkeling van het kind.

Vitaminen

Vitamine   ADH    
Vitamine A 0 ug 800 ug 0,0%  
Vitamine B1 0.45 mg 1.1 mg 40,9% rijk
Vitamine B2 0.3 mg 1.6 mg 18,8% bron
Vitamine B6 0.45 mg 1.5 mg 30,0% rijk
Vitamine B11 50 ug 300 ug 16,7% bron
Vitamine B12 0 ug 2.8 ug 0,0%  
Vitamine C 4 mg 75 mg 5,3%  
Vitamine D 0 ug 10 ug 0,0%  
Vitamine B3   13.4 mg    
Vitamine B5   5 mg    
Vitamine B8   40 ug    
Vitamine E   13 mg    
Vitamine K   70 ug    

Zeg je walnoten? Dan zeg je mineralen

De hoeveelheid mineralen is het derde onderdeel dat bepaalt of walnoten wel of niet gezond zijn. Een dagelijkse en gevarieerde inname van mineralen draagt bij aan een goede gezondheid. Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om diverse redenen, variërend van het behoud van een gezonde botstructuur tot het reguleren van het metabolisme. Ze spelen een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties en -processen.

Als het gaat om mineralen, dan zijn walnoten kleine krachtpatsers. Zo zijn ze een bron van kalium en selenium. Onderstaande tabel laat goed zien hoe walnoten rijk zijn aan verschillende belangrijke mineralen. Met name koper en fosfor zijn rijk vertegenwoordigd. Het moge duidelijk zijn, dagelijks een portie walnoten is een uitstekende basis om aan je mineralen te komen.

Mineralen

Mineralen        
Natrium 0 mg      
Kalium 532 mg 3500 mg 15,2% bron
Calcium 117 mg 950 mg 12,3%  
Fosfor 521 mg 550 mg 94,7% rijk
Magnesium 196 mg 350 mg 56,0% rijk
Ijzer 3.4 mg 11 mg 30,9% rijk
Koper 1.1 mg 0.9 mg 122,2% rijk
Zink 3.4 mg 9 mg 37,8% rijk
Selenium 12 ug 70 ug 17,1% bron
Jodium 2.5 ug 150 ug 1,7%  

Puur op zijn best

Net als veel andere notensoorten bevatten walnoten verschillende goede bouwstoffen, vitaminen en mineralen. Het is dus een verantwoorde snack waar je op verschillende momenten van de dag uitgebreid van kunt genieten. Wil je zeker weten dat je het maximale aan goede voedingswaarden uit walnoten haalt? Dan kun je deze het beste zo puur mogelijk eten. Geen gekarameliseerde walnoten of gebrande walnoten, maar juist eenvoudige, overheerlijke rauwe walnoten of walnoten in dop. Deze zijn onbewerkt en bevatten daarom nog al het goede dat walnoten te bieden hebben.

En als je dan toch kiest voor walnoten bestellen? Kies dan direct voor biologische walnoten. Deze zijn nog beter voor mens en milieu.

Walnoten inclusief schil

Walnoten bestellen bij Bionoot

Geef jouw dagelijkse dieet een stevige boost met ons assortiment biologische walnoten. Deze zijn 100% biologisch en daardoor extra lekker. Je bestelt onze diverse biologische walnoten snel en eenvoudig via de webshop. Dan zorgen wij dat deze zo snel mogelijk bij je thuis worden bezorgd. Zo kun jij gegarandeerd genieten van de echt verse smaak van onze noten. Biologische walnoten kopen was nog nooit zo makkelijk.

Bestel je voor meer dan €40,- aan noten, gedroogd fruit, pitten en zaden of andere overheerlijke biologische producten? Dan is verzending binnen Nederland helemaal gratis. Voor al je Biologische noten ben je bij ons aan het juiste adres.

Conclusie

We begonnen deze blog met één belangrijke vraag, namelijk: zijn walnoten gezond? Kies jij voor onbewerkte, rauwe walnoten en houd je het netjes bij één handje van circa 25 gram per dag? Dan zijn walnoten inderdaad gezond. Walnoten zitten bomvol goede voedingsstoffen, mineralen en vitaminen. Elke dag een handje walnoten is daarom een smakelijke, maar bovenal verantwoorde toevoeging aan je eetpatroon.

Natuurlijk geldt ook bij walnoten dat het belangrijk is om er niet te veel van te eten. Walnoten blijven namelijk een calorierijk product, dus er is een maximum hoeveelheid die als gezond wordt beschouwd. Hou jij je hier elke dag netjes aan? Dan zeggen wij, ga zo door!