Noten weken, wat is het en waarom is het nodig?

Waarom zou je noten weken, vraag je je af? En hoe kan een proces dat zo simpel klinkt als het onderdompelen van noten in water, zo'n impact hebben op hun voedingswaarde en verteerbaarheid? In deze blog nemen we je mee in het gehele proces van het weken van noten. We vertellen wat het is, waarom het nodig is en hoe je dit zelf thuis kunt doen.

Wat is het weken van noten?

Het proces van noten weken houdt in dat noten voor een bepaalde periode in water worden gelegd, variërend van enkele uren tot een hele nacht, afhankelijk van het type noot. Deze eenvoudige techniek wordt wereldwijd toegepast en heeft meerdere voordelen, zowel qua voedingswaarde als qua smaak.

Waarom zou je het doen?

Noten bevatten van nature fytinezuur, een stof die de opname van mineralen in het lichaam kan belemmeren. Door noten te weken, wordt dit fytinezuur afgebroken, waardoor de mineralen beter beschikbaar worden voor ons lichaam. Bovendien worden tijdens het weken enzymen geactiveerd die de verteerbaarheid van noten verbetert, waardoor je meer voedingsstoffen uit elke hap haalt.

Het weken van noten verandert ook hun textuur en smaak, waardoor ze zachter worden en een meer uitgesproken, romige smaak krijgen. Dit maakt geweekte noten niet alleen gezonder, maar ook veelzijdiger in gebruik in verschillende recepten, van smoothies tot gebak.

Zes ronde kommetjes met verschillende noten erin

Zelf thuis noten weken?

Noten weken is een eenvoudig proces dat met minimale voorbereiding en basismaterialen kan worden uitgevoerd. Hieronder vind je een stappenplan, van voorbereiding tot het drogen van de noten.

Benodigdheden

 • Verse, rauwe noten naar keuze, kies bijvoorbeeld voor onze biologische rauwe noten
 • Zuiver water, bij voorkeur gefilterd om eventuele onzuiverheden te vermijden
 • Een grote kom of pot, bij voorkeur van glas of een keramische bak
 • Een zeef of vergiet
 • Een schone theedoek of keukenpapier
 • Optioneel: een snufje zeezout

Het weekproces

 1. Selecteer je noten: Begin met het kiezen van verse, rauwe noten. Voorbewerkte noten zoals geroosterde of gezouten noten zijn minder geschikt voor het weken.
 2. Bereid het water voor: Gebruik voldoende water om de noten volledig te bedekken, aangezien ze uitzetten tijdens het weken. Een goede vuistregel is om drie delen water te gebruiken op één deel noten.
 3. Voeg een snufje zout toe (optioneel): Een klein beetje zeezout kan helpen het weekproces te versnellen en de verteerbaarheid van de noten te verbeteren.
 4. Laat de noten weken: De weektijd varieert afhankelijk van het type noot. Zachtere noten zoals pecannoten en walnoten hebben minder tijd nodig (ongeveer 4 tot 6 uur), terwijl hardere noten zoals amandelen en hazelnoten baat hebben bij een langere weektijd (8 tot 12 uur).
 5. Spoel de noten af: Na het weken, giet de noten af en spoel ze grondig onder stromend water om eventuele vrijgekomen fytinezuren en anti-nutriënten te verwijderen.
 6. Drogen: De geweekte noten kunnen vervolgens gedroogd worden. Dit kan op natuurlijke wijze aan de lucht gebeuren of, voor een snellere resultaat, in een oven op de laagste stand.

Na het weken

Na het weken en drogen zijn je noten klaar om gegeten te worden of te gebruiken in diverse recepten. Het weken verandert niet alleen de voedingswaarde en verteerbaarheid, maar ook de textuur en smaak, waardoor geweekte noten een veelzijdig ingrediënt zijn in de keuken.

De juiste weektijden

Om het meeste uit je noten en zaden te halen, is het belangrijk om de juiste weektijden aan te houden. Voor amandelen, pistachenoten, hazelnoten, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten, amarant, gerst en wilde rijst is een minimale weektijd van 8 uur aanbevolen. Deze langere periode zorgt ervoor dat fytinezuur effectief wordt afgebroken, wat de voedingsstoffen beter beschikbaar maakt voor je lichaam.

Noten zoals pecannoten, walnoten en zaden en granen zoals boekweit, kamut, gierst, haver en quinoa hebben baat bij een iets kortere weektijd van 4 tot 6 uur. Dit maakt ze zachter en verbetert de verteerbaarheid, terwijl de essentiële voedingsstoffen behouden blijven.

Voor een snellere weking zijn cashewnoten, macadamianoten, pijnboompitten en paranoten geschikt; deze vereisen slechts 2 tot 4 uur in water. Door deze specifieke weektijden te volgen, optimaliseer je de gezondheidsvoordelen en de smaak van deze voedzame ingrediënten.

Glazen potten met verschillende noten

Hoe bewaar je geweekte noten?

Na het weken van de noten, is het belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Geweekte noten zijn namelijk sneller vatbaar voor schimmelvorming. Correcte opslag zorgt ervoor dat je noten vers blijven en hun voedingswaarden behouden. Volg deze richtlijnen om het meeste uit je geweekte noten te halen:

 • Zorg ervoor dat de noten volledig droog zijn na het weken. Gebruik een dehydrator of een oven op de laagste stand om alle vocht te verwijderen. Dit voorkomt schimmelgroei en verlengt de houdbaarheid.
 • Bewaar de gedroogde noten luchtdicht. Dit beschermt ze tegen vocht en houdt ze langer vers.
 • Bewaar ze op een koele, donkere plaats. Licht en warmte kunnen de noten sneller doen bederven.

Veelgestelde vragen

1. Hoelang kun je geweekte noten bewaren?

Geweekte noten kunnen, mits goed gedroogd, enkele dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze opbergt om schimmelvorming te voorkomen. Voor langere houdbaarheid kun je de noten ook invriezen.

2. Kan ik alle soorten noten weken?

Ja, vrijwel alle rauwe noten kunnen worden geweekt. De weektijd kan echter variëren afhankelijk van het type noot. Zachtere noten zoals cashewnoten hebben kortere weektijden nodig, terwijl hardere noten zoals amandelen langer moeten weken.

3. Verandert het weken de smaak van noten?

Ja, het weken kan de smaak van noten verbeteren door ze een zachtere textuur en een romiger smaakprofiel te geven. Dit kan geweekte noten aantrekkelijker maken voor gebruik in diverse gerechten.

4. Hoe weet ik of de noten lang genoeg zijn geweekt?

De noten moeten voldoende zacht zijn om makkelijk door te bijten, maar niet zo zacht dat ze uit elkaar vallen. Een goede indicatie is de weektijd aanhouden die wordt aanbevolen voor elk type noot.

Meer informatie?

Onze biologische notenwinkel staat bekend om onze expertise en passie voor kwaliteitsnoten. Of je nu advies nodig hebt over het weken van specifieke noten of op zoek bent naar de lekkerste biologische noten, zoals onze biologische geroosterde noten of onze notenmixen, bij ons ben je aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.