Welke noten eten na het sporten?

Welke noten eten na het sporten?

Ben jij een fanatieke sporter? Dan weet jij vast ook dat je zonder de juiste brandstoffen geen goede prestaties kan leveren. Of je nu 3 keer per week naar de sportschool gaat of regelmatig kilometers hardloopt, noten zijn een prima snack in combinatie met alle soorten sport. Maar welke noten zijn nou het beste om te eten als sportvoeding en wanneer kun je deze het beste eten? Daar vertellen we je in deze blog graag meer over.

Waarom noten eten na het sporten goed kan zijn

Doordat biologische noten boordevol vitaminen, mineralen en proteïnen zitten, zijn noten een goede toevoeging aan je dagelijkse voedingsschema. Noten zijn een voorbeeld van een plantaardige bron van eiwit, waardoor ze perfect in een eiwitrijk dieet passen. Vooral de rauwe, ongezouten noten bevatten veel vitaminen en mineralen die je tijdens het sporten hard nodig hebt. Of je nou liever aan krachttraining doet of een duursport, voor vrijwel alle soorten sporten kan het eten van noten van positieve invloed zijn.

Let op: het is belangrijk om hierbij de keuze voor rauwe noten. Als je gebrande noten eet, verliest de noot een deel van zijn voedingsstoffen.

Welke noten zijn de beste keuze voor fitness

Als het gaat om fitness en herstel, zijn amandelen, walnoten en cashewnoten de beste keuzes. Amandelen zitten vol met vitamine E, wat helpt bij het verminderen van spierbeschadiging na workouts. Walnoten zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die de hersteltijd van het sporten kunnen herstellen. Cashewnoten bieden een goede mix van eiwitten en magnesium, wat weer een positieve invloed kan hebben op je spieren.

Deze noten bevatten de meeste eiwitten

In plaats van eiwitshakes kun je je eiwitinname ook verhogen door te kiezen voor eiwitrijke voedingsmiddelen als noten. Noten met de meeste eiwitten per 100 gram zijn:

Noten Eiwitten per 100 gram (g)
Pinda's 25.2 g
Amandelen 21.7 g
Pistachenoten 23.8 g
Cashewnoten 21.2 g
Walnoten 15.9 g

Kan ik beter noten na het sporten eten of voor het sporten?

Het eten van noten zowel voor als na het sporten kan voordelen hebben. Voor het sporten kunnen noten een goede bron van langzame energie zijn, waardoor je langer kunt doorgaan. Walnoten, amandelen en cashewnoten kun je beter na het sporten eten. Ze leveren essentiële energie die helpen je lichaam te herstellen en weer kracht te verzamelen. Zonder een post-workout snack kan je lichaam trager herstellen.

Na het sporten helpen noten bij het herstelproces door hun hoge gehalte aan eiwitten en gezonde vetten. Het is echter belangrijk om na het sporten niet meteen grote hoeveelheden te eten; een kleine portie is voldoende. Binnen twee uur na het sporten staan de cellen in je lichaam het meest open voor voedingsstoffen, waardoor de eiwitten in noten effectief kunnen bijdragen aan spierherstel en -opbouw. Een grotere spiermassa zorgt er bovendien voor dat je lichaam meer calorieën verbrandt, zelfs in rust.

Variëren met noten na het sporten

Door een handje gemengde noten toe te voegen aan je voedingsschema, ervaar je de voordelen van de verschillende soorten noten. Vind je het wat saai om iedere dag een handje gemengde noten te eten? Probeer dan eens te variëren met deze opties:

  • Notenboter als spread: Maak je eigen notenboter (zoals amandel- of pindaboter) en gebruik het als spread op volkoren toast of rijstwafels.
  • Notenrijke bakrecepten: Gebruik noten in je bakrecepten, zoals muffins, bananenbrood of energierepen. Dit is niet alleen lekker maar ook een handige snack voor na het sporten.

Tips de beste after sport noten snacks

  • Kwark met granola en noten
  • Smoothie met yoghurt, fruit en zaden
  • Quinoa salade met noten
  • Zelf gemaakte noten- en zadenrepen

Welke noten combineer jij met je sport?

Noten zijn een fantastische manier om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen na een workout. Door de tips in deze blog te volgen, kun je de voordelen van noten optimaal benutten en je herstel na het sporten verbeteren. Van pinda’s en amandelen tot walnoten en cashewnoten… Experimenteer met verschillende soorten en ontdek jouw favoriete after-sport noten snack!