Hoelang zijn noten houdbaar?

Noten zijn gezond, lekker en onmisbaar in ons eetpatroon. Wel speelt hun houdbaarheid een belangrijke rol in hoe we ze bewaren en consumeren. In deze blog nemen we een duik in de wereld van noten en verkennen we hoe lang ze houdbaar zijn. Zo kun jij zo lang mogelijk van de versheid van onze noten genieten!

Houdbaarheidsdatum noten: Waarom belangrijk?

Het goed opbergen van noten is essentieel voor het verlengen van hun houdbaarheid. Noten bevatten natuurlijke oliën die ranzig (bedorven) kunnen raken als ze worden blootgesteld aan warmte, licht of vocht. Door noten op een koele, droge en donkere plek te bewaren, wordt de kans hierop aanzienlijk verminderd. Bovendien helpt een goede opslag schimmelvorming en bacteriegroei te voorkomen, die kunnen optreden als noten te vochtig worden bewaard.

Een juiste opslag zorgt er ook voor dat de noten hun smaak en voedingswaarde langer behouden, waardoor ze niet alleen langer houdbaar zijn, maar ook lekkerder en gezonder blijven om te consumeren. Om die reden worden de noten van Bionoot ook altijd verpakt in hersluitbare zakken om hun versheid en smaak te behouden.

Hoe lang zijn noten houdbaar? Dit vertellen we je in de Bionoot blog.

Verschil in geopende en gesloten noten

Bewaaradvies voor geopende noten

Na het openen van de notenverpakking is het belangrijk om deze goed te bewaren om de houdbaarheid te maximaliseren.

  • In de koelkast: Bewaar geopende noten tot 9 maanden in de koelkast voor optimale versheid.
  • In de keukenkast: In een koele, droge keukenkast blijven noten tot 6 maanden goed.
  • In de vriezer: Noten kunnen tot 1 jaar in de vriezer bewaard worden zonder kwaliteitsverlies.

Gesloten verpakkingen en houdbaarheidsdatum

Voor gesloten verpakkingen, volg altijd het bewaaradvies en houdbaarheidsdatum op de verpakking. "Tenminste houdbaar tot" betekent dat het product na deze datum nog geconsumeerd kan worden, mits het er goed uitziet en de verpakking intact is.

Bewaartips

  • Bewaar noten op een koele, donkere en droge plek om schimmelvorming te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de noten luchtdicht worden bewaart

Controle op bederf

Noten blijven natuurproducten, dus regelmatig controleren is erg belangrijk. Herkennen of noten niet meer goed zijn, kan door te kijken, ruiken en proeven. Tekenen van bederf zijn ranzigheid, taaiheid of schimmel. Controleer regelmatig om de kwaliteit van uw noten te waarborgen.

Wat is de houdbaarheid per nootsoort?

De houdbaarheid van noten kan variëren afhankelijk van de soort. Elke noot heeft zijn unieke eigenschappen en bewaarbehoeften, wat invloed heeft op hoe lang ze vers blijven.

Geroosterde noten bijvoorbeeld, kunnen mits goed bewaard, een maand goed blijven. Rauwe noten daarentegen kunnen maanden meegaan, mits droog en luchtdicht bewaard. Dit wordt altijd aangegeven door middel van de tht datum.

Hieronder zie je een kort overzicht van de houdbaarheid per nootsoort, inclusief hun kenmerkende eigenschappen:

Amandelen

Amandelen staan bekend om hun veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen, rijk aan vitamine E en gezonde vetten. Rauwe amandelen zijn verrassend lang houdbaar, tot wel een jaar, zolang ze op de juiste manier worden bewaard. Geroosterde amandelen kunnen een maand goed blijven.

Walnoten

Ook rauwe walnoten zijn tot ongeveer een jaar houdbaar. Hun unieke vorm en rijkdom aan omega-3 vetzuren maken ze tot een favoriet voor velen. Hier geldt wel: droog en luchtdicht bewaren.

Cashewnoten

Met hun kenmerkende smaak zijn cashewnoten een delicatesse. Ze hebben een iets kortere houdbaarheidsperiode van ongeveer 6 maanden tot een jaar. Geroosterde cashewnoten blijven, mits goed bewaard, een maand goed. Rijk aan ijzer en zink zijn ze in ieder geval een gezonde toevoeging aan elk dieet.

Pecannoten

Rauwe pecannoten, bekend om hun zoete smaak, zijn ook ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Geroosterde pecanoten blijven één maand goed. Ze zijn een fantastische bron van antioxidanten en voegen een rijke smaak toe aan zowel zoete als hartige gerechten.

Hazelnoten

Rauwe hazelnoten, met name geliefd in chocoladeproducten, blijven tot een jaar goed. Hun ronde, zoete karakter maakt ze ideaal voor bakrecepten en snacks.

Pinda's

Technisch gezien zijn pinda's peulvruchten, maar ze worden culinair als noten behandeld. Hun houdbaarheid varieert van 6 tot 9 maanden, afhankelijk van hoe goed je ze bewaart.

Pistachenoten

Rauwe pistachenoten, herkenbaar aan hun groene kleur, hebben ook een houdbaarheid van een jaar. Ze zijn zowel in zoete als hartige gerechten een heerlijke toevoeging. Let op, geroosterde pistachenoten zijn een maand houdbaar.

Macadamianoten

Macadamianoten, bekend om hun romige textuur en luxueuze smaak, zijn ongeveer 6 maanden houdbaar. Ze zijn een traktatie op zich en voegen een vleugje elegantie toe aan elke maaltijd.

Goed letten op de houdbaarheid van noten is belangrijk om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten.

Zo lang zijn jouw favoriete noten houdbaar

Om slechte noten te vermijden, moet je er dus goed op letten dat je noten goed droog zijn. Een afgesloten zak of een metalen bakje op een donkere en koele plaats biedt meestal ook een uitkomst. Let daarbij op de temperatuur van de kamer waarin je die noten bewaart. Op kamertemperatuur is perfect en zet de noten ook het liefst van al zo ver mogelijk uit de zon, want dan worden ze sneller slecht en krijgen ze makkelijker een ‘ranzige' smaak. Zo blijf je genieten van de gezonde en heerlijke voordelen die noten te bieden hebben, elke dag weer.