Alles wat je moet weten over amandelen

Amandelen, ze zijn eindeloos populair. Van fanatieke healthgoeroes en gefocuste sporters tot enthousiaste kookliefhebbers, iedereen is gek op het zaadje. Logisch, want amandelen kennen veel positieve eigenschappen, hebben een heerlijke, zachte smaak en zijn te verwerken in allerlei gerechten. Amandelen zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo kun je kiezen voor amandelen met of zonder vlies én zijn ze rauw, geroosterd en gebrand verkrijgbaar. Meer weten over dit veelzijdige product? Lees snel verder!

Herkomst en familie

Amandelen zijn de eetbare pitten van de steenvruchten van de amandelboom. Ze worden geschaard onder noten, maar vallen officieel in de categorie pitten en zaden. Amandelen hebben een harde, niet eetbare schil. Er bestaan drie verschillende soorten amandelen:

 • Prunus dulcis var. Dulcis: Amandelen met zoet smakende zaden.
 • Prunus dulcis var. Fragilis: Amandelen met zoet smakende zaden in een dunne broze schil van de steenkern (wordt ook wel de kraakamandel genoemd.
 • Prunus dulcis var. Amara: Amandelen met een bittere smaak. Zeer giftig, zelfs in kleine hoeveelheden.

Amandelbomen behoren tot de prunusfamilie. In de prunusfamilie vallen alle bomen en struiken die eetbare steenvruchten produceren, zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen. De amandelboom kwam oorspronkelijk alleen voor in het Midden-Oosten, maar groeien tegenwoordig overal ter wereld. Wereldwijd komen de meeste amandelen uit Californië. De amandelen van Bionoot.nl zijn echter 100% biologisch en vinden hun herkomst daarom in Spanje.

Voedingsstoffen

Per 100 gram bevatten amandelen onder andere 20 gram eiwitten, 11 gram koolhydraten, 52 gram vet en maar liefst 43% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2. Daarnaast bevat 100 gram amandelen onder andere 64% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfor en 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper. Ben je op zoek naar een gezonde snack met veel belangrijke bouwstoffen, zonder veel calorieën? Dan zijn amandelen een uitstekende keuze. Amandelen zijn de meest caloriearme noten, maar zitten wel boordevol belangrijke vitamines en mineralen. Dat is pas echt verantwoord snacken.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid amandelen volgens het voedingscentrum

Het voedingscentrum raadt aan om elke dag een handje ongezouten noten te eten. Om die aanduiding concreet te maken: voor kinderen tot en met 8 jaar, mannen van 70 jaar en ouder en vrouwen van 51 jaar en ouder is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten 15 gram per dag. Voor mannen van 8 tot en met 69 jaar en voor vrouwen van 8 tot en met 50 jaar is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid noten 25 gram per dag.

De voordelen van amandelen

Amandelen kennen veel voordelen:

 • Amandelen zijn de meest caloriearme noten
 • Amandelen hebben een hoge energetische waarde
 • Amandelen geven snel een verzadigd gevoel
 • Amandelen passen uitstekend in een keto-dieet
 • Amandelen en andere noten zijn uitstekende vleesvervangers

Rauwe, geroosterde of gebrande amandelen

Amandelen zijn verkrijgbaar mét en zonder vlies. Daarnaast heb je de keuze uit rauwe amandelen, geroosterde amandelen en gebrande amandelen. Elk soort kent zijn eigen voordelen en nadelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Rauwe amandelen

Veel mensen vragen zich af welk soort amandelen ze moeten eten om optimaal te profiteren van alle goede bouwstoffen. Het antwoord daarop is eenvoudig: rauwe, ongezouten amandelen. Bepaalde bewerkingsprocessen kunnen er voor zorgen dat de gezonde bouwstoffen van de amandelen afnemen of dat het lichaam ze minder goed opneemt. Rauwe, ongezouten amandelen zijn puur natuur en bevatten al deze bouwstoffen in hun meest krachtige vorm.

Geroosterde amandelen

Is de smaak van rauwe amandelen niets voor jou en eet je liever bewerkte amandelen? Dan zijn de droog geroosterde exemplaren de beste keuze. Omdat deze bewerkt worden met droge lucht en niet met olie nemen de amandelen geen niet-eigen voedingsstoffen op. Zo wordt de smaak van de amandelen versterkt zonder dat de eigen bouwstoffen worden aangetast.

Gebrande amandelen

Gebrande amandelen worden gefrituurd in olie. Omdat de olie van hoge temperatuur is, bevatten gebrande amandelen iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Gebrande amandelen bevatten ongeveer evenveel vet als rauwe amandelen. Het branden van de amandelen zorgt er echter wel voor dat de gezonde, onverzadigde vetten vervangen worden voor ongezonde, verzadigde vetten.

Amandelen in de keuken

Amandelen zijn onmisbaar in de keuken. Amandelen zijn niet alleen heerlijk als snack, ze zijn ook uitstekend te verwerken in allerlei gerechten, zoals salades, smoothies, ontbijtgerechten, ovenschotels en bakgerechten. Het is mogelijk om amandelen geroosterd te kopen, maar je kunt ze ook zelf roosteren, waardoor je eventueel wat kruiden toe kunt voegen en zo een heerlijke snack creëert.

Zelf amandelen roosteren

Op zoek naar een unieke, zeer gezonde snack? Probeer dan eens om jouw rauwe amandelen zelf te roosteren. Het ruikt heerlijk, is leuk om te doen en ook nog eens heel erg lekker:

Amandelen roosteren in een pan:

 • Strooi de noten in de droge pan en verwarm ze op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn.
 • Schud de pan tijdens het roosteren regelmatig.

Amandelen roosteren in de oven:

 • Verwarm de oven voor op 175°C
 • Spreidt de amandelen uit over de bakplaat
 • Laat de amandelen 5 minuten bakken

Amandelen kopen

Bij Bionoot zijn amandelen zijn verkrijgbaar in vier verschillende soorten: biologische blanke amandelen rauw, biologische blanke amandelen geroosterd, biologische bruine amandelen rauw en biologische bruine amandelen geroosterd. De blanke amandelen zijn kort geblancheerd in water, waardoor ze ontdaan zijn van het bruine vliesje. De bruine amandelen hebben dit vliesje nog wel. De blanke amandelen hebben een zachtere smaak en structuur dan de bruine amandelen. Omdat het bruine vliesje geen smaak heeft en geen vitamines of mineralen bevat, zijn de eigenschappen van beide soorten amandelen gelijk. Wil jij amandelen toevoegen aan jouw voedingspatroon? Amandelen kopen doe je eenvoudig in de webshop van Bionoot.nl. Ons assortiment bevat amandelen voor elk dieet.

Disclaimer

Net als bij elk ander voedingsmiddel, geldt ook voor amandelen dat de positieve eigenschappen van deze noot enkel gelden wanneer je een gezond en gevarieerd voedingspatroon hanteert. Kies je hier niet voor, dan zijn de positieve gevolgen van amandelen vaak een stuk minder zichtbaar. Ook bevatten amandelen oxalaten, die in combinatie met kalk en ijzer kristallen vormen. De kristallen verlaten het lichaam via de urine en leveren, zolang het lichaam geen vochttekort heeft, geen problemen op. Kamp je echter met nier- en/of galblaasproblemen? Wees dan voorzichtig met het eten van amandelen en probeer de voedingsstoffen op een andere manier binnen te krijgen.